U bent hier:   Onze school > Nieuwsarchief
  |  Inloggen

Article Details


Brugklassers krijgen les in de smartbus 28-10-2019


 
Klaslokaal op wielen bezoekt scholen om online zelfbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel onder jongeren te stimuleren

De Nederlandse SmartBus tour is vandaag officieel van start gegaan op het Veurs Lyceum in Leidschendam. Door middel van een interactief programma in het mobiele klaslokaal, de Smartbus van Huawei, krijgen jongeren tussen de 11 en 15 jaar inzicht in hun onlinegedrag en leren ze meer over veilig, verantwoord en zelfbewust internetgebruik. De bus rijdt in de maanden oktober, november en december 2019 langs verschillende scholen in Nederland en België.
 
De les werd al goochelend begeleid door Robin Matrix, bekend van televisie door zijn deelname aan de halve finales van Holland’s Got Talent. Robin heeft behalve veel ervaring met jongeren een bijzonder talent: goochelen. 
 
Onze brugklasleerlingen Jill, Evy en Mylene hebben de pers te woord gestaan en zijn ook aanwezig geweest bij de opening. De brugklassen 1AG en 1HAb hebben de les op maandag 28 oktober kunnen bezoeken. 
 
De les die de leerlingen kregen ging over:
 
Sociale vaardigheden / sociaal gedrag; Wat vind jij ongepast gedrag? Hoe ga je ermee om? Hoe meld je ongepast gedrag of pesten?
 
Mijn digitale voetafdruk; Wat gebeurt er met je foto’s en posts? Zou je wel eens wat willen weghalen van het internet? Kan dat nog? Wat zijn de gevolgen als je het niet kunt weghalen?
 
Alle mogelijkheden benutten; Wat kun je meer doen dan chatten en gamen? Wat verandert er met de komst van virtual reality en 5G? In de klas bijvoorbeeld?
 
Rechten en verantwoordelijkheden; Wat mag wel en wat niet op internet? Hoe ga je om met andermans eigendom en privacy?Hoeveel privacy mag jij zelf eisen? Hoe controleer je dat?
 
Totaal vertrouwen; Wie vertrouw je wel en wie vertrouw je niet? Hoe maak je die keus? Hoe controleer je de echtheid van informatie, de geloofwaardigheid?  
 
Het was een spannende en leuke ervaring voor onze leerlingen!
 

Terug