Een blik in het heelal 5-2-2014

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie is dit jaar begonnen met een reizend planetarium voor het basis- en middelbaar onderwijs. Het planetarium is een onderdeel van een breder educatief concept. In een planetarium wordt met behulp van een speciale projector het heelal nagebootst.
De doelstelling van NOVA is zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sterrenhemel in het algemeen en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie in het bijzonder.

Woensdag 19 januari hebben de derde klassen bezoek gehad van de faculteit Sterrenkunde. Een heus mobiel planetarium werd binnen korte tijd opgezet. In een planetarium wordt met behulp van een speciale projector het heelal nagebootst. De leerlingen hebben hier per klas een kijkje in kunnen nemen.
In één lesuur werd hen in vogelvlucht een blik in het heelal aangeboden, met verschillende sterrenbeelden en planeten. En niet zomaar een blik in het heelal: het planetarium was zo ingesteld dat we zagen wat er diezelfde avond aan de hemel zou staan.

Een docent van de opleiding Sterrenkunde vertelde hierbij over wat er zoal op het doek te zien was. Zo werd er bijvoorbeeld uitgelegd waarom je een bepaald sterrenbeeld hebt en wat er gebeurt als er een ster wordt geboren.
Ook werd er verteld wat er gebeurt aan het einde van het leven van een ster. Er werd ingezoomd op een aantal planeten en we zijn virtueel door de ring van Jupiter gevlogen!

In Nederland is er helaas veel lichtvervuiling, waardoor dit allemaal nooit zo goed te zien is als in het planetarium. De sectie Natuurkunde hoopt dat de derdeklassers door het planetarium toch een indruk hebben gekregen van ons heelal.

Tot slot wil de sectie Natuurkunde alle begeleidende docenten bedanken voor alweer een geslaagde Veurs Plus activiteit.